press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/22

This was a large scale renovation that covered functional issues with the previous kitchen and den layouts. The home also had several types of flooring mixed throughout the first floor, outdated golden oak finishes and light fixtures that needed attention. 

These clients are both very tall people, and their kitchen was designed with low upper cabinets and a window that sat lower than their sight line when doing dishes at the sink. The adjacent den was also poorly designed with an unused exterior door, and a poor layout with two focal points (TV and fireplace), too many walk spaces and not enough space for seating. We had a tall order but we checked off every box and gave this house a new life. 

The couple like to entertain friends and don't use their kitchen table or built in desk. They wanted to redesign the space to meet their lifestyle without doing a full kitchen renovation.  We extended the island to allow for more seating, and widened the work space on the refrigerator end to correct the poorly planned work triangle without rearranging all appliances. Next, we built new upper cabinets to reach the ceiling, replaced the backsplash, sink and counter tops. The new design left us space to add a bar and/or coffee station with additional cabinetry.  We also replaced the kitchen window with a taller picture window and refinished the oak floors with a graphite stain. 

We continued the wood floors into the den and sun room for a cohesive look. Then the wood stairs in the entry were refreshed for a new updated look as well. 

The den was the main focus in this remodel. We added two additional windows to complete a full wall of windows on one side. Then removed the unused door and extra side window that was eating into valuable space. We removed the asymmetrical stone fireplace and converted it to a gas fireplace.  The clients wanted a more symmetrical look, so we balanced out the right side nook with built in shelves and a cabinet to house electronics. The remaining wall was the equally divided by the new gas fireplace with the TV mount above. We topped the new look off with a statement chandelier. 

For more photos see the link below: